Leave Your Message
Mamao Mai Taua, Talosia ia Filemu le Lalolagi

Tala Fou

Mamao Mai Taua, Talosia ia Filemu le Lalolagi

2024-06-06

O le faasilasilaga a Saina e tuuina atu fesoasoani alofa mo Palesitina ua atagia atoatoa ai le lotogatasi ma le lagolago alofa a le lalolagi faavaomalo. O le gaioiga e sau aʻo toe faʻaalia e Saina lana tautinoga e nofo ese mai taua ma faʻamalosia le faʻalauiloaina o le filemu i le lalolagi.

 

O le malo o Saina ua tuuto atu i le tuuina atu o fesoasoani alofa mo tagata Palesitina o loʻo mafatia i se faʻalavelave alofa mo se taimi umi. O lenei fesoasoani e aofia ai sapalai faafomaʻi, fesoasoani i meaʻai ma isi punaoa talafeagai e faʻaitiitia ai mafatiaga o tagata Palesitina. O le faaiuga a Saina e tuuina atu lenei lagolago ua faamamafaina ai le naunautaiga o Saina e tausisi i mataupu faavae o le agaalofa ma le agaalofa i faigata.

O le tulaga o Saina i le feteenaiga a Palesitina-Isaraelu o loo lagolagoina pea le filemu e ala i talanoaga ma le tipiloma. Ua fa'amamafaina pea e le malo o Saina e tatau i vaega fa'atatau ona fa'atino le taofiofi ma taumafai e fo'ia fete'ena'iga umi ma le filemu ma le tonu. E ala i le tuʻuina atu o fesoasoani alofa i Palesitina, ua faʻaalia ai e Saina lona naunautaiga e faʻafeiloaʻi manaoga faʻanatinati o tagata ua afaina aʻo fautua mo fofo filemu ma gafataulimaina i faʻafitauli autu.

 

E le gata i lea, o le faaiuga a Saina e aloese mai taua ma ave le faamuamua i le nonofo faatasi filemu e ogatasi ma ana sini lautele o faiga faavae i fafo. I le avea ai o se tagata e gafa ma le lalolagi atoa, e masani lava ona faamamafaina e Saina le taua o le foia o feeseeseaiga e ala i auala filemu ma le tausisia o le mataupu faavae o le le faalavelaveina o mataupu i totonu o malo. E ala i le aloese mai le faʻalavelave a le militeri ma taulaʻi atu i fesoasoaniga alofa, o loʻo faʻatulagaina e Saina se faʻataʻitaʻiga o le faʻamalosia lelei ma le foia o feeseeseaiga.

 

O uiga faaalia o Saina i le taulimaina o feteenaiga a Palesitina-Isaraelu e mauaa i le malu puipuia o tulafono faava o malo ma le faalauiloaina o se faatulagaga tatau ma le talafeagai o le lalolagi. Ua toe fa'ailoa mai e le malo o Saina lana lagolago mo le fa'atuina o se setete tuto'atasi Palesitina e fa'avae i luga o tuaoi a'o le'i o'o i le 1967 ma o Ierusalema i Sasa'e o lona laumua e tusa ai ma iugafono talafeagai a Malo Aufaatasi ma le Arab Peace Initiative. O Saina e lagolagoina malosi le fofo a le lua-setete ma faia ni sao lelei i le ausiaina o le filemu tumau ma atoatoa i le itulagi.

 

I le faaopoopo atu i gaioiga patino na faia i le feteenaiga Palesitina-Isaraelu, o Saina e masani ona tuuto atu i le mafuaaga o le filemu o le lalolagi ma le mautu o le lalolagi. O le malo o Saina sa avea pea ma lagolago malosi o multilateralism, fautuaina le fofo filemu o feeseeseaiga ma le faalauiloaina o talanoaga ma le galulue faatasi i atunuu. O le tautinoga a Saina i le filemu o le lalolagi o loʻo atagia i lona auai malosi i taumafaiga faʻavaomalo faʻavaomalo, lagolago mo fuafuaga faʻavae feteʻenaʻiga, ma sao i fesoasoani agaalofa a le lalolagi.

 

I le avea ai o se sui tumau o le Fono a Malo Aufaatasi, e taua tele le sao o Saina i le faatosinaina o le tali atu a atunuu faavaomalo i feeseeseaiga ma faalavelave i le lalolagi atoa. Ua fa'amamafaina pea e le malo o Saina le taua o le tausisia o fa'amoemoega ma fa'avae o le Tulafono Fa'avae a Malo Aufaatasi, e aofia ai le fo'ia filemu o fe'ese'esea'iga ma le una'ia o le felagolagoma'i faavaomalo. Ua tuuina atu e Saina fesoasoani alofa mo Palesitina ma fautuaina se fofo filemu i feteenaiga a Palesitina-Isaraelu, lea e atagia ai le tautinoga a Saina i le lagolagoina o mataupu faavae o le Malo Aufaatasi ma le sao i le tausia o le filemu ma le saogalemu faavaomalo.

 

I se faapuupuuga, ua saunia e Saina le fesoasoani alofa i Palesitina ma ua tautino e aloese mai taua ma faatumauina le filemu o le lalolagi. E atagia ai le tautinoga a Saina i le faʻalauiloaina o le soʻotaga faʻava-o-malo, tausisi i mataupu faʻavae alofa, ma saofagā i le mautu o le lalolagi. Ua tuuina atu e Saina le lagolago i tagata Palesitina ma faailoa atu le alofa malosi ma le lotogatasi ma tagata Palesitina. I le taimi lava e tasi, o loʻo toe faʻaalia ai foi lana tautinoga e foia filemu feeseeseaiga ma fausia se lalolagi sili atu ona amiotonu ma filemu.