Leave Your Message
La AI se fattige mennesker

Aktuelle nyheter

La AI se fattige mennesker

2024-06-25

"Med populariseringen av Internett og bruken av kunstig intelligens, kan flere og flere spørsmål besvares raskt. Så kommer vi til å få færre problemer?"

641.jpg

Dette er essay-emnet for den nye læreplanstandarden jeg eksamen i 2024. Men det er et vanskelig spørsmål å svare på.

I 2023 lanserte Bill & Melinda Gates Foundation (heretter kalt Gates Foundation) en «Grand challenge» – hvordan kunstig intelligens (AI) kan fremme helse og landbruk, der mer enn 50 løsninger på spesifikke problemer ble finansiert. "Hvis vi tar risiko, har noen prosjekter potensial til å føre til virkelige gjennombrudd." Bill Gates, medformann i Gates Foundation, har sagt.

Mens folk har store forventninger til AI, øker også problemene og utfordringene som AI gir samfunnet dag for dag. Det internasjonale pengefondet (IMF) publiserte en rapport i januar 2024, Generativ AI: AI vil sannsynligvis forverre ulikhet mellom land og inntektsgap i land, og ettersom AI forbedrer effektiviteten og driver innovasjon, vil de som eier AI-teknologi eller investere i AI- drevne næringer vil sannsynligvis øke kapitalinntektene, noe som ytterligere forverrer ulikheten.

"Nye teknologier dukker opp hele tiden, men ofte kommer nye teknologier uforholdsmessig til fordel for de rike, enten det er rike land eller folk i rike land." 18. juni 2024 sa Mark Suzman, administrerende direktør i Gates Foundation, på en talebegivenhet ved Tsinghua University.

Nøkkelen til å løse problemet kan være "hvordan designe AI". I et intervju med en Southern Weekly-reporter sa Mark Sussman at selv om det er mange prosjekter som bruker AI-teknologi, er nøkkelen om vi bevisst motiverer folk til å ta hensyn til behovene til de fattigste menneskene. "Uten forsiktig bruk har AI, som alle nye teknologier, en tendens til å komme de rike først."

Nå de fattigste og mest sårbare

Som administrerende direktør i Gates Foundation stiller Mark Sussman seg alltid et spørsmål: Hvordan kan vi sikre at disse AI-innovasjonene støtter menneskene som trenger dem mest, og når de fattigste og mest sårbare?

I AI "grand Challenge" nevnt ovenfor, mottok Mark Sussman og hans kolleger mange kreative prosjekter med bruk av AI, for eksempel kan AI brukes til å gi bedre støtte og behandling for AIDS-pasienter i Sør-Afrika, for å hjelpe dem med triage? Kan store språkmodeller brukes til å forbedre medisinske journaler hos unge kvinner? Kan det finnes bedre verktøy for helsearbeidere i samfunnet for å få bedre opplæring når ressursene er knappe?

Mark Sussman til Southern weekend reporter for eksempel, de og partnere utviklet et nytt håndholdt ultralydverktøy, kan bruke en mobiltelefon i de knappe ressursene for gravide kvinner til å gjøre ultralydundersøkelser, så kan kunstig intelligens-algoritmer analysere lavoppløselige bilder, og nøyaktig forutsi vanskelig fødsel eller andre mulige problemer, dens nøyaktighet er ikke mindre enn sykehusets ultralydundersøkelse. "Disse verktøyene vil kunne brukes i landlige områder rundt om i verden, og jeg tror det vil redde mange liv."

Mark Sussman mener at det faktisk er svært gode potensielle muligheter for bruk av AI i opplæring, diagnostisering og støtte for helsearbeidere i lokalsamfunnet, og at det så vidt begynner å lete etter områder i Kina hvor det kan finansieres mer.

Ved finansiering av AI-prosjekter påpeker Mark Sussman at deres kriterier hovedsakelig inkluderer om de er i tråd med deres verdier; Om det er inkluderende, inkludert lavinntektsland og grupper i co-designet; Overholdelse og ansvarlighet med AI-prosjekter; Hvorvidt personvern- og sikkerhetshensyn tas opp; Om det legemliggjør begrepet rettferdig bruk, samtidig som det sikrer åpenhet.

"Verktøyene som er der ute, enten det er kunstig intelligens-verktøy eller noen bredere vaksineforskning eller landbruksforskningsverktøy, gir oss flere spennende muligheter enn noen gang i historien vår, men vi er ikke helt i ferd med å fange og utnytte den energien ennå." " sa Mark Sussman.

Kombinert med menneskelige evner vil AI skape nye muligheter

Ifølge Det internasjonale pengefondet vil kunstig intelligens påvirke nesten 40 % av jobbene over hele verden. Folk krangler hele tiden, og ofte engstelige, om hvilke områder som vil forsvinne og hvilke områder som blir nye muligheter.

Selv om sysselsettingsproblemet også rammer de fattige. Men etter Mark Sussmans syn er de viktigste investeringene fortsatt helse, utdanning og ernæring, og menneskelige ressurser er ikke nøkkelen på dette stadiet.

Medianalderen for den afrikanske befolkningen er bare rundt 18 år gammel, og noen land enda lavere, mener Mark Sussman at uten grunnleggende helsevern er det vanskelig for barn å snakke om fremtiden sin. "Det er lett å miste det av syne og hoppe rett over til å spørre hvor jobbene er."

For de fleste fattige er landbruk fortsatt den viktigste måten å tjene til livets opphold på. Ifølge Gates Foundation er tre fjerdedeler av verdens fattigste mennesker småbønder, for det meste i Afrika sør for Sahara og Sør-Asia, som er avhengige av gårdsinntekter for å brødfø seg selv og familiene sine.

Landbruket "avhenger av været for å spise" - tidlig investering, høy klimarisiko, lang avkastningssyklus, disse faktorene har alltid begrenset investeringene til mennesker og kapital. Blant dem har AI et stort potensial. I India og Øst-Afrika, for eksempel, er bønder avhengige av regn for vanning på grunn av mangel på vanningsutstyr. Men med AI kan værmeldinger tilpasses og råd om såing og vanning kan gis direkte til bønder.

Mark Sussman sa at det ikke er overraskende at høyinntektsbønder bruker satellitter eller andre midler, men med AI kan vi popularisere disse verktøyene ytterligere, slik at svært fattige småbønder også kan bruke verktøy for å optimalisere bruken av gjødsel, vanning og frø.

For tiden jobber Gates Foundation også med departementet for landbruk og bygdesaker, det kinesiske akademiet for landbruksvitenskap og andre avdelinger for å fremme forskning og utvikling, dyrke tørke - og vannbestandige avlinger og avlingsvarianter med sterk stressresistens, bære ut Kina-Afrika samarbeid, lokal frøproduksjon i Afrika og forbedre markedsføringssystemet for forbedrede varianter, og gradvis hjelpe afrikanske land med å etablere et moderne frøindustrisystem som integrerer risavl, reproduksjon og promotering.

Mark Sussman beskriver seg selv som en «optimist» som tror at kombinasjonen av AI og menneskelige evner vil skape nye muligheter for menneskeheten, og disse nye feltene kan spille en rolle på ressurssvake steder som Afrika. "Vi håper at nye generasjoner født i Afrika sør for Sahara i de kommende tiårene vil ha tilgang til de samme grunnleggende ressursene for helse og utdanning som alle andre."

Fattige mennesker kan også dele narkotikainnovasjon

Det er et "90/10 gap" i legemiddeloppdagelsen – utviklingsland bærer 90 % av byrden av smittsomme sykdommer, men bare 10 % av verdens forsknings- og utviklingsmidler er viet til disse sykdommene. Hovedkraften i legemiddelutvikling og innovasjon er privat sektor, men etter deres syn er ikke legemiddelutvikling for de fattige alltid lønnsomt.

I juni 2021 kunngjorde Verdens helseorganisasjon (WHO) at Kina hadde bestått sertifiseringen for å eliminere malaria, men WHO-data viser at 608 000 mennesker rundt om i verden fortsatt vil dø av malaria i 2022, og mer enn 90 % av dem lever i fattige. områder. Dette er fordi malaria ikke lenger er endemisk i høyinntektsland, og få selskaper investerer i forskning og utvikling.

I møte med «markedssvikt» sa Mark Sussman til Southern Weekly at løsningen deres er å bruke finansieringen deres til å motivere privat sektor til å bruke og fremme innovasjon, og gjøre disse innovasjonene som ellers bare kan brukes for de velstående til «globale offentlige goder». ."

En modell som ligner på helsevesenet «kjøpe med volum» er også verdt å prøve. Mark Sussman sier de har jobbet med to store selskaper for å halvere prisen slik at fattige kvinner i Afrika og Asia har råd til prevensjonsmidler, mot å garantere dem en viss mengde kjøp og en viss fortjeneste.

Det viktigste er at denne modellen beviser for farmasøytiske selskaper at selv den fattige befolkningen fortsatt har et enormt marked.

I tillegg er noen banebrytende teknologier også retningen for oppmerksomhet. Mark Sussman forklarte at hans finansiering til privat sektor er basert på forutsetningen om at hvis selskapet lanserer et vellykket produkt, må det sikre at produktet er tilgjengelig for lav- og mellominntektsland til lavest mulig kostnad og gi tilgang til teknologien. For eksempel, i banebrytende mRNA-teknologi, valgte Gates Foundation å være en tidlig investor for å støtte forskning på hvordan mRNA kan brukes til å behandle infeksjonssykdommer som malaria, tuberkulose eller HIV, "selv om markedet er mer fokusert på mer lønnsomme kreftbehandlinger."

20. juni 2024 kunngjorde Lenacapavir, en ny behandling for HIV, de foreløpige resultatene av den pivotale fase 3 PURPOSE 1 kliniske studien med utmerket ytelse. I midten av 2023 investerte Gates Foundation penger for å støtte bruken av kunstig intelligens for å redusere kostnadene og redusere kostnadene for Lenacapavir-medisiner for bedre å kunne levere dem til lav- og mellominntektsområder.

"Kjernen i enhver modell er ideen om hvorvidt filantropisk kapital kan brukes til å gi energi til privat sektor og samtidig sikre at denne dynamikken brukes til å hjelpe de fattigste og mest sårbare menneskene å få tilgang til innovasjoner som de ikke kan få tilgang til ellers." " sa Mark Sussman.